Förenade Arabemiraten 2014

Dubai & Abu Dhabi

Dubai visar sig som konstigt och annorlunda, men klart intressant! Mat och kläder kostar nästan exakt lika mycket som i Sverige, men en 0,5 l Coca Cola kostar 4 kr i butik.

Ungefär 15 % av befolkningen är emirater, resten är ditflyttade från bl.a. Iran, Afghanistan, och Pakistan. Emiraterna är mer eller mindre stenrika och får både hus och pengar från staten, medan invandrarna sällan får permanent uppehållstillstånd och tvingas resa ut ur landet med jämna mellanrum. Pga detta finns det i stort sett ingen brottslighet, eftersom emiraterna har redan har det (mycket) bra och icke-emirater utvisas om de skulle begå brott.

Föds man inte till emirat så är det i stort sett omöjligt att bli det. Även om man skulle gifta sig med en emirat så är det mest troligt bara barnen som blir emirater och därmed får sin framtid säkrad.

Dubbelmoralen visar sig lite överallt, det är t.ex. generellt spritförbud, men hotellen får sälja i barerna. Och en kvinna iklädd heltäckande niqab (så att bara ögonen syns) kan gå bredvid sin man i t-shirt och jeansshorts.

Oljan i Dubai är snart slut men den står bara för ca 6 % av intäkterna idag, istället är turisterna är den stora intäktskällan och de lär fortsätta komma dit så länge det är just konstigt & annorlunda!

För emiraternas storhetsvansinne och turisternas nyfikenhet är det såklart rekord som gäller. Man har bl.a. världens största matta, världens mest lutande byggnad, världens största shopping­galleria, världens högsta byggnad, världens högsta bostadshus, världens största marina, världens högsta hotell, världens största uldring, världens största fontän, världens största... osv. Dessvärre har man numera bara "ett av världens största" akvarier. Men ja, ett nytt (större) är på gång.