Thailand 2008/2009

Fyra veckor, tre dagar,
och 40° varmare än i Sverige

Dag 1 - Avresa från Köpenhamn, 11/12-08

Incheckningen öppnar 30 min försent pga dammsugning av bagagebanden (med ryggsäcksdammsugare...). Vi undersöker Köpenhamns samtliga Tax-Free butiker, fastnar lite på spritavdelningarna där Absolut Christmas är riktigt snygg!

Har väl lite förutfattade meningar kring Turkish Airlines, men de överaskar grymt positivt och bjuder på imponerande bra mat på flyget, för att kompensera lite för det smått tråkiga chockturkosa flygplanet. Har ### timmar lång mellanlandning i Istanbul och har tänkt i förväg att vi ska spendera lite tid på Internetcafé där för att kolla upp lite grejjer i Thailand och fördriva lite tid. Transitterminalen är dock minimal och har varken Internetcafé eller något annat spännande. Går istället över alla Tax-Free butikerna här också, vilket vi tröttnar på efter några timmar. Köper lite turkisk kebab + dricka för ca 100 SEK, billigt och bra..

Funderar lite på att ta in på flygplatshotellet för att sova några timmar men visar sig vara onödigt dyrt så vi kör bänkvarianten istället, visar sig att de faktiskt går att sova på när det lugnat ner sig lite i terminalen... ...tills dess att det är tillräckligt folktomt för att de ska börja städa, då är det givetvis dags att flytta runt på bänkarna. Hittar till slut en gate som håller på att stänga och snällt nog släcker de i taket efter en stund..


Trött E på bänk på IST.

Dag 2 - Ankomst BKK, 12/12-08

Funkar att sova i korta perioder fram till kl 04.00 ungefär, då det dags för nya gate utrop i högtalarna... Laddar upp med riktigt god frukost på Starbucks inför boarding kl 06.40. Fortfarande ganska trötta men fick i alla fall några osammanhängande timmars sömn.

Istanbuls flygplats verkar inte särskilt välplanerad, överallt utom på bottennivån har varje gate en egen säkerhetskontroll, med röntgen, metalldetektor och allt. Verkar väldigt dyrt och ineffektivt, men får väl hoppas att de fick mängdrabatt!

Åker busstransfer till planet en bit bort. Denna gången är det ett desto finare plan där varje stol har egen skärm med underhållningssystem. Kanongod mat även denna gång, trerätters + sallad. Trots att denna flygningen är ### så lång som den förra så känns denna faktiskt kortare. Finns inga särskilt spännande filmer på vägen till Thailand, men däremot några avsnitt från tv-serier. Går en hel del tid åt att vinna över E i schack, och blandade vinster/förluster i sänka skepp.

Thailands flygplats (som precis kommit igång igen efter demonstrationerna) är riktigt imponerande. Verkligen råa material med nästan uteslutande stål, cement och glas, men ser ändå inbjudande ut. Efter en lång promenad kommer vi till slut till inpasseringskontrollen, bestående av "oändligt" många bås för inregistrering av utlänningar. Strax bakom väntar 30-talet bagageband vilket visar lite på hur grymt stort det är.

Direkt när vi kommer ut ur tullen möts vi av jobbigt taxifolk som vill att vi ska åka med dem, lyckligtvis är de hjälpsamma när man inte är intresserad och vi tar buss till Khao San Road. Har ingen aning om vart det är så får följa efter några andra som också skulle dit, och väl framme får vi rum på D&D Inn som vi hoppats på. Träffar två svenska tjejer i hissen som varit i Thailand sex veckor, men som ska åka hem imorgon. De har haft en hel del regn under sina veckor och har precis hunnit bli grisrosa tills det är dags att åka hem. De verkar lite smått avundsjuka på oss med våra fyra veckor framför oss!
Dag 3 - Bangkok, 13/12-08

Första dagen i Bangkok. Köper SIM-kort för 400 THB, dumt. Tar oss bort till Siam Center med taxi för 77 THB istället för 400 THB som en ville köras oss för. Riktigt fina butiker och löjligt välsorterade, men tyvärr med samma priser som hemma på märkesgrejjerna.

Högst upp på Siam Paragon ligger en (okej, tre) grymt fin(a) biograf(er). Två IMAX-salonger, åtta Nokia Ultra Screens salonger och fjorton "vanliga" salonger. Vi slår till med IMAX: The Day The Earth Stood Still och köper 1,2 liter läsk vardera som sällskap. Synd att det är brist på IMAX-salonger i Sverige, för det är klart trevligt!


Bokaffärerna är lite större än hemma, passar på att köpa en penna. Lite svårt att välja bara, de har ca 400 modeller blå pennor, 400 svarta, 400 röda, osv... Köpte till slut en blå för 20 THB.

Hamnar till slut på MBK som verkligen är jättestort och en väldigt konstig "piratupplevelse", med allt från iPod-modeller som inte ens finns på riktigt till Peakjackor med dålig passform. Här finns givetvis samma SIM-kort för 99 THB som jag betalt 400 THB för, måste bevisligen pruta ordentligt på allt!

När vi ska tillbaka frammåt kvällen och som vanligt frågar taxichaffören om taxameter kollar han först på klockan innan han svarar "nej, inte så här dags", det är helt enkelt för bra business att lura turister med fastpris. Får vänta ett litet tag men hittar till slut en som vill köra, han förstår bara inte vart vi vill åka, men en polis i närheten lyckas översätta vårt turistuttal mot riktig Thailändska.


Dag 4 - Väntetid, 14/12-08

Lagom trötta på Bankok (efter en dag..) har vi tänkt åka till Koh Tao under förmiddagen. När vi fått tag på biljetterna (550 THB för buss+båt genom halva Thailand) visar det sig dock att bussen inte går förrän kl 20.00, så vi tvingas fördriva ytterligare en dag här. Gick en sväng längs gatorna i Bangkok, mötte bl.a. två mycket hjälpsamma män som skulle se till att vi tog "rätt" tuk-tuks. Kollade två marknader som innehöll allt från tyger till hela grisar.

Vi hamnar till slut på Siam Paragon för att fördriva lite tid på bio, denna gången blir det Twilight på Nokia Ultra Screens, en salong med 18 reclinerfåtöljer, bara att fälla ut benstödet och dra på sig filten! Hela natten går åt till bussfärd och det är första gången man ser en buss göra en U-sväng på fyrfilig väg. Inget konstigt med det.

Dag 5 - Båtresa, 15/12-08

Bussen stannar i värsta slumområdet där de vill att vi ska gå av. Tydligen är det här båten ska gå ifrån. Väl framme vid kajen ser det lite mer seriöst ut. Båten är ökänd och lutar 30-40° allt som oftast, många mår mindre bra... Framme på Koh Tao får vi skjuts till Big Blue Dive Resort där vi hyr en bättre begagnad bungalow med kallt vatten och manuell toalett. 400 THB per natt, hyfsat billigt.

Vi är ganska trötta och sover bort större delen av dagen, dock inte hela natten eftersom de har en hyfsat fet ljudanläggning på stället och restaurangen/baren har öppet länge...

Dag 6 - Lyxliv, 16/12-08

Vi känner för lite bättre boende och hittar ett shysst ställe lite längre upp på stranden. Visar sig vara det mest exklusiva på hela ön, men vi trivs. 2 700 THB kostar kalaset.

Detta är det enda stället som faktiskt har solstolar, vilket vi utnyttjar flitigt. Det blir inte sämre av att de står så nära havet att vågorna går upp halvvägs under stolarna. Solskyddsfaktor 30 visar sig vara i högsta laget, fortfarande lika vit som innan. Badar lite för att skölja bort solskyddet och solar vidare efter det, än en gång lika vit som innan. Solen tar bevisligen inte här...Dag 7 - Semester, sol och bad, 17/12-08

Vi trivs fortfarande bra och bestämmer oss för att stanna här en vecka och då passa på att få lite mängdrabatt på priset, vilket dock har motsatt effekt. Priset höjs nämligen till 3500 THB på högsäsongen över jul. Vi nöjer oss med en natt till. Solar vidare nere på stranden, nästan utan solskydd, fortfarande utan resultat...

Middag på södra delen av stranden på ett av ställena som visar film. Äter biff med basilika och chili vilket serveras till ris. Är dock så starkt att jag bara lyckas äta ungefär hälften, och trots det är min mage arg på mig långt efteråt. När thailändarna frågar "spicy or no spicy?" menar de egentligen "vill du dö ikväll?".

Den här gången frågade de inte ens...Dag 8 - Ofräscht, 18/12-08

Dags för lite billigare boende igen, Lonely Planet-boken tipsar bl.a. om Blue Wind som vi har gått förbi på stranden några gånger. De har ett halvtaskigt rum med AC för 1400 THB, kollar på en bungalow för 700 THB också. Det är två engelska tjejer som har den och har inte hunnit checka ut, de påstår i alla fall att den är helt ok bortsett från att det är manuell toa. Vi tar den men tyvärr visar det sig vara värre än vår 400 THB bungalow tidigare. Det "vita" myggnätet som hänger ovanför sängen är snarare brunt när det hänger hopknutet, och hela bungalown känns ofräsh. Blir inte direkt bättre av att det är centimeterstora springor överallt, men men.

Thailändsk el™ är en klass för sig och bak på vår bungalow sitter det lika många elkablar som till ett mindre kraftverk där hemma.Dag 9 - Koh Naang Yuan, 19/12-08

Från billigare till bättre boende. Vi tar in på Sairee Cottage, kanonfina "dubbelbungalows" för 1500 THB med AC, TV och varmvatten. Hyr kajaker och paddlar ut till Koh Naang Yuan, en riktig paradisö med en 1m bred sandremsa som håller ihop de tre delarna. Klättrar upp till toppen för att ta kort, ser verkligen ut precis som på vykorten, häftigt!

Hade extremt ont i ögonen på vägen ut, vet inte om det var något skit i vattnet eller bara om jag fick något i dem, men brände som en brännmanet i varje öga så jag blundade 95% av paddlingen, Hyfsade vågor på vägen tillbaka, var ofta man inte såg horisonten åt något håll, men vågorna gick åt rätt håll så det var lite lättare paddling och funkade lyckligtvis funkade ögonen bättre på vägen tillbaka.Dag 10 - Mer väntetid, 20/12-08

Sikte mot Koh Phangan, samma båt som tidigare, 300 THB. Käkar en kycklingciabatta på ett café med helt nybakt bröd, supergott! Solen tog lite i kajaken igår så solar bara ryggen, utan resultat.

Dags för avfärd kl 15. Resan är ganska lugn jämfört med förra turen. Galet mycket folk i hamnen som vill att man ska bo hos just dem, får buntar med broshyrer från ett antal av dem. Läser lite i Lonely Planet-boken och fastnar för Sea Breeze Resort.

Ett antal försöker lura oss med taxi dit, men får tag på en tillsammans med två holländska tjejer som ska till ungefär samma ställe. De har varit här något år tidigare och ska på Half Moon Party ute i djungeln samma kväll. De påstår att det är lite lugnare och inte har fullt så mycket droger som Full Moon Party, vilket de tycker är värre än Amsterdam.

Taxiresan är allt annat än lugn, det är backar så branta att bilarna knappt orkar sig uppför och har problem att bromsa nedför. Blir till slut avsläppta på fel plats och när vi frågar några efter vägen påstår de att det är jättedyrt där ändå, så vi tar in på Blue Marine som vi gått förbi istället och här är verkligen jättefint. 800 THB för en stor bungalow med allt man behöver, inkl mögel i kylskåpet, dock jättefint i övrigt!

Blue Marine, Had Rin Nai (Sunset Beach), Koh Phangan.

Vi är ganska trötta så kommer fram till att det inte blir något Half Moon Party för vår del. Käkar istället middag på en restaurang som visar gamla Vänneravsnitt hela kvällen...

Dag 11 - Koh Phangan, 21/12-08

Frukost på Nira's, lite dyrare än vi är vana vid men jättegott. Baguett med sallad, tomat, gurka och bacon, samt nypressad apelsinjuice för 160 THB.

Vi bor på den lugnare, men mindre fina stranden (vilken dock känns helt ok), men när vi kommer bort till den riktiga stranden så förstår man! Jättestor strand med klarblått hav, vit sand och grönklädda berg runtom. Har laddat med solskydd men denna gången räcker det inte. Bränner mig lite på ryggen och är allmänt röd på hela kroppen. Köpte som tur var lite after sun på Siam Center vilket kommer väl till pass. Ligger och fryser under täcket av solfrossa trots 27°C på rummet, stänger av ACn för att få upp temperaturen lite.

Ny restaurang, ny film (What Happens In Vegas), lika dålig textning som vanligt.


Had Rin Nok (Sunrise Beach), Koh Phangan

Dag 12 - Återhämtning, 22/12-08

Gått bra att sova trots lite bränd rygg, after sun fungerar bevisligen. Inte sugen på så mycket sol så blir mest att strosa runt bland alla butikerna för att kolla t-shirts, smycken, m.m. Tyvärr är alla t-shirts jättestora och kostar runt 100-250 SEK så känns inte så jättelockande. Några av affärerna sålde en speciell grön sten som sägs komma från en meteorit i Tjeckien, kostade bara 250 THB per gram...

På denna ön har man inte uppfunnit bensinpumpen än, utan här säljs bensinen istället på gamla spritflaskor vilket nästan ser gott ut...

"Grekisk kekbab" till middag med konstig tzatziki till med alldeles för lite vitlök. Kvällens film blir Hancock, visad på en projektor som lägger ut en gigantisk blå missfärgning i ett konstigt mönster, men restaurangpersonalen verkade inte bry sig nämnvärt...


Blue Marine, Had Rin Nai (Sunset Beach), Koh Phangan.

Dag 13 - Vitlök, 23/12-08

Igång med solandet igen för att hinna bli lite brun. Blir en del skugga för att vara lite försiktig.

Reflekterar återigen över thailändska varmvattenberedare. Att de inte finns alltså. Istället har man direktverkande el i ett litet skåp några centimeter från duschmunstycket. 3,3 kW står det på en, elgrillen där hemma hade varit avundsjuk.

Gårdagens brist på vitlök hade sin förklaring. Den låg nämligen i dagens Garlic Bacon Burger istället. Lät ju gott på menyn men bestod av en halv (hackad) vitlök i burgaren. Sällan man ser så mycket vitlök på en och samma gång, bortsett från i affären. Men om man bortser från den extremt starka vitlöken var det riktigt gott.


Blue Marine, Had Rin Nai (Sunset Beach), Koh Phangan.

Dag 14 - Julafton, 24/12-08

Verkligen ingen julkänsla alls. På vägen till stranden står en kille på gatan med tryckluftsborr och stör julfriden. Thailändarna firar bevisligen inte jul. Som julfrukost blir det tonfiskbaguett med majs och sallad, på Nira's som vanligt. Antalet personer med tomteluva börjar åtminstone öka, alltid något.

Solar lite och badar när det börjar bli lite molnigt. Riktigt stora vågor emellanåt så att man kan åka med dem en bit in mot stranden. Internettar lite för att fördriva tid lagom till filmen på restaurangen, rapport hemifrån om några centimeter snö.

E försöker desperat få tag i köttbullar och prinskorvar. Det närmaste han kommer på menyn är "Spaghetti with meatballs". Låter ju bra så det får duga. "Köttbullarna" visar sig dock senare vara en bit biff skuren i rektangulära bitar.

Dag 15 - Full Moon Party, 25/12-08

Molnigt hela förmiddagen så bestämmer oss för att vandra lite istället för att sola. Ser trevligt ut på kartan med flera utsiktsplatser och en korsande å på vägen. Stigen är dock så liten att vi först inte hittar var den börjar. När vi väl hittat den är den så liten att den inte ens finns, och efter 100 m övergår den till en 70° klippvägg. Vi kommer upp några hundra meter innan vi ger upp och går tillbaka.

Det här var det närmsta djungel vi kom, såg åtminstone diverse udda djur i skogen. Myggorna mätte t.ex. ca 3-4 cm och får man inte Malaria av dem så är nog hela grejjen en myt!

Killen från gårdagen är nu klar med sitt hål i vägen och har ställt en matkasse där. Fint.

Regnar hela eftermiddagen vilket känns lite dystert med tanke på öns höjdpunkt. Det märks att det är betydligt fler som tagit sig hit inför Full Moon Partyt och det är lite bättre drag ute på restaurangerna. Precis lagom till när Full Moon Partyt ska dra igång vid 22-tiden slutar det regna och är uppehåll hela natten. Det sägs vara uppemot 30 000 personer som festar på stranden under högsäsongen men det är det inte nu så alla klubbarna har inte öppet, men det är en kul upplevelse ändå. Alla klubbarna som har öppet bjuder på olika eldshower och försäljarna på stranden säljer krathong-lyktor som turisterna skickar iväg...Dag 16 - Dagen efter, 26/12-08

Tar det rätt lugnt efter gårdagen, frukost på Nira's och solande på stranden. Ganska dött jämfört med gårdagen, mest skräp över hela stranden.

Är grymt sugen på att åka Jet Ski men delad glädje är dubbel glädje, och E vill inte lägga pengar på det så det blir inget...


Dag 17 - Koh Samui nästa, 27/12-08

Första båten till Koh Samui, regnar igen så gör inte så mycket att vi åker härifrån. Båtresan börjar med sightseeing i motorrummet, som man öppnat till för att turisterna ska ha möjlighet att trilla ner i på väg ner för trappan. Ser både ut och låter som att hela alltet ska falla ihop. Är betydligt mindre båt än den ut till Koh Tao och Koh Phangan och går lite lugnare. Samma kaos när man kommer i land som vanligt, vi går bort från hamnen för att leta upp en restaurang och käka lite frukost innan vi letar upp en taxi för vidare transport till lämpligt hotell. Syns inte till särskilt många taxibilar och de vi ser är upptagna, men till slut får vi tag på en som passar på att lura oss, vägrar köra taxameter och tar fastpris 300 THB.

Hotellet vi tänkt oss kostar 1500 THB vilket är lite mer än vi är vana vid efter en vecka på Blue Marine. Vi kollar vidare och hittar ett för 1200 THB som vi slår till på. Efter att ha varit där en stund lämnar det dock en smått obehaglig mögeldoft efter sig och vi bestämmer oss för att flytta nästa dag.

Vårt hotell ligger precis i norra delen av den 6 km långa Chaweng Beach. Vi går en sväng (läs: till andra änden) innan det är dags att gå tillbaka. Hittar ett jättefint hotell som tar 700 THB för ett riktigt stort dubbelrum med hög standard, men de är fullbokade från och med imorgon. Synd.

Thailändarna är inte så noga med någonting. Om man exempelvis gjuter cement och någon lämnar ett fem centimeter djupt fotavtryck där så gör ju inte det så mycket. Och det är verkligen inget sällsynt fenomen!Dag 18 - Chaweng Beach, 28/12-08

Lagom trötta på det tråkiga hotellet går vi tillbaka till det vi tänkt oss från början, för 300 THB mer än vi betalt dagen innan får vi ett betydligt finare rum med hög standard och trevlig personal, helt utan mögeldoft.


Så här går det om man ger enormt mycket bambu till några killar med alldeles för mycket fritid...

Vi går tillbaka till hotellet vi bott på för att käka frukost, kanske inte helt oväntat så är den inget vidare. Yoghurten består av klumpar och till den bjuder de på äkta SPAM, inte värst aptitretande. Vi spenderar i princip hela dagen på stranden som till skillnad från Koh Tao och Koh Phangan har massor med försäljare som springer där fram och tillbaka och försöker pracka på turisterna massa saker. Tackar nej till en (faktiskt ganska snygg) sarong och blir istället erbjuden droger. Fullt logiskt, vill man inte ha en lätt sarong så vill man nog ha lite tyngre grejjer.

Börjar dra ihop sig inför nyår så vi kollar upp resor till Chiang Mai. Visar sig vara dyrare med flyg än vad jag tänkt mig så får bli tåg istället. En snäll tant på en resebyrå (läs: Internetcafé) kollar upp priser åt oss och det verkar bra, dock är det ganska begränsat med platser. Vi har inte tillräckligt med pengar med oss och E har sitt kort på hotellet så måste tillbaka dit först. Bestämmer oss för att äta på vägen dit, en sydafrikansk barbequerestaurang med jättestor grill ut mot gatan. Vi käkar all you can eat spareribs, helt nygrillat. Riktigt gott och med dressing till salladen dessutom.

Går till en annan resebyrå (Internetcafé) som ligger lite närmre när E fixat sina pengar, nu har dock biljettbokningen stängt så vi har inte mycket till val än att komma tillbaka dagen efter...

Dag 19 - Tillbaka till fastlandet, 29/12-08

Uppe tidigt för att boka biljetter så fort de öppnar, nu har dock biljetterna till Chiang Mai tagit slut, så vi får bara biljetter till Bangkok och sedan får vi försöka få tag i biljetter till extrainsatta tåg vidare från Bangkok när vi kommer dit. Biljetten består av tre resor, först båt till fastlandet, sedan buss till järnvägsstationen och sist nattåg till Bangkok.

Åker delad pickuptaxi till piren på andra sidan ön där båten ska gå ifrån, 160 THB för två personer. Sitter som mest 8 personer på flaket och 2 står och håller sig fast på trappsteget bakom.

Vi är i rätt god tid när vi kommer fram till piren, men även efter båten ska gå så syns den inte till. En halvtimme försenade lämnar vi till slut piren. Börjar kännas lite spännande med tanke på att det är 40 minuter mellan när båten ska vara framme och när tåget går, plus att man ska åka buss däremellan. Båten lyckas köra in lite tid men paniken avspeglar sig ändå rätt bra på arrangörerna när vi väl kommer i land, de skriker att man ska till en viss buss osv. Väl på bussen börjar det regna så mycket att det står några decimeter vatten på vägarna och bilarna får svårt att ta sig fram. Bussen (med stora hjul) klarar sig däremot rätt bra, plöjer på i snabbaste filen och sprutar vatten på allt i närheten.
Vi kommer fram till tågstationen 1 minut innan tåget ska gå, då ligger dock fortfarande våra väskor längst in i lastutrymmet på bussen. Har ingen aning om var vi ska någonstans så när vi fått tag på bagaget springer vi bort till det närmsta spåret och visar upp våra biljetter för en man i uniform. Han kollar stressat på biljetterna och halvskriker "BANGKOK?!" frågandes, jag instämmer och inser samtidigt att tåget är det som precis har börjat gå, men han tar tag i oss och springer efter det, samtidigt som han skriker något på komradion och får tåget att stanna. Shysst service. Tåget är allt annat än lyxigt och inte helt modernt, men det funkar.


"Den här kabeln går till tant Esters hus. Eller vänta nu.. nä, det är kanske den här som gör det. Men denna går i alla fall till lyktstolpen där borta. Det är jag nästan helt säker på!"

Dag 20 - Tidig ankomst Bangkok, 30/12-08

Att åka nattåg i Thailand 2008 är ungefär som att åka nattåg i Tyskland 1989. Man sov inte så särskilt långa perioder, antingen bromsade man kraftigt (modell nödbroms) eller så stod man still på en perrong där de skrek ut massa saker i högtalarna, eller så tutade tåget på något som var i vägen, eller så... Ja, inte så sammanhängande helt enkelt.


Sovvagn med full belysning dygnet runt...

Framme i Bangkok kl 05.40 mår E inte så bra så han vill stanna här åtminstone en dag. Finns lite biljetter till Chiang Mai nu men vi bestämmer oss för att åka tillbaka till D&D Inn för att åka vidare till Chiang Mai någon/några dagar senare.

Tillbaka på D&D Inn ber vi om ett rum som inte ligger ut mot gatan. De har ett utan fönster men det tycker inte receptionisten att vi ska ta, istället har hon ett annat som inte är städat än men de ska fixa det till 13.00.

Det är fint väder så vi lägger oss på solstolarna uppe vid poolen på taket och solar tills rummet är klart. Givetvis är rummet inte klart som lovat, utan det kommer dröja till 14 eller 15. Vi solar vidare till kl 16 för att vara på den säkra sidan. Receptionisten har nu gått av sitt pass så vi får be en annan om nyckeln till vårt rum. Han fattar ingenting eftersom vi checkat in kl 08.00 men inte har någon nyckel. När vi förklarat det hela för honom ger han oss ett annat rum, ut mot gatan. Efter att ha väntat åtta timmar på ett rum som inte är ut mot gatan är det inte riktigt det vi är sugna på, men efter att ha skrikit en massa på thailändska till en av sina kollegor lyckas de få ihop en lösning. Vi får låna rummet ut mot gatan medans de städar vårt rum. Ytterligare några timmar senare får vi vårt rum, lite lagom trötta.

Dag 21 - Chinatown + nyår, 31/12-08

Chinatown var en av de saker jag ville se och det verkade onekligen spännande. På vägen dit i taxin såg man hur skyltarna började få kinesiska tecken efterhand som man kom närmre. Väl framme gick vi längs marknaden och kollade på deras oerhört blandade erbjudanden. Lite beroende på var man gick var det allt från små vagnstånd till hela butiker med allt från leksaker (väldigt mycket leksaker) till mycket konstig mat.


Under vår promenad genom Chinatown springer vi plötsligt över ett tempel som ser lite spännande ut. Vi var nog de enda turisterna där men det var bevisligen mycket populärt för lokalbefolkningen som kom ut gråtandes från templet.

Gråtandet hade sin förklaring och det dröjde inte länge innan vi var likadana själva. Redan innan man kommit in ser man en stor grå dimma och precis innanför dörren står en stor urna full med rökelse. Deras ritual går sedan ut på att gå runt med ett 20-tal stavar rökelse i ena handen, medan de försöker fläkta lite för ögon och mun med andra handen för att försöka se något och få lite luft. Klart annorlunda, man tycker ju att de borde förstå sambandet mellan vänstra och högra handen, men tydligen inte.

Längst in fanns ett gäng Buddhastatyetter i guld och ett tiotal munkar som stod och bad. Man får väl anta att de vant sig vid hela rökelsegrejjen vid det här laget, annars verkar det jobbigt att vara munk vid det här templet.

Så var det nyår och eftersom vi egentligen tänkt vara i Chiang Mai nu hade vi inte så särskilt mycket planerat. Överallt på hotellet gjorde man reklam för deras Countdown party, med lite mat, drinkar och underhållning. Hade ju inget bättre för oss så vi slog till på det. Skulle börja 19.30, då var där ca två personer. Vi väntade till niotiden då där åtminstone kommit dit fyra personer, sen gick vi ut och åt på McDonalds istället.

När vi kom tillbaka runt 22 var där i alla fall några som satt där så då vågade vi oss dit, men strax därefter pajjade de förstärkaren så att all bas försvann från musikanläggningen. Pinsamt dåligt. Folket som kom därefter gick lika fort som de kom dit, istället blev det lite utbrytarfest runt poolen. Efter sådär en och en halv timme hade de hämtat en ny förstärkare någon annanstans ifrån, lagom till tolvslaget. Då tar värdinnan mikrofonen och säger gott nytt år, tack för att ni kom och hej då.

Det var ett väldigt kort, och väldigt patetiskt nyårsfirande. Men thailändarna verkade nöjda.Dag 22 - MBK, donuts, 1/1-09

Efter dagens dos av sol på taket begav vi oss till MBK för att shoppa lite. Lite jobbigt att handla på ett ställe där allt ser shysst ut vid en snabb titt men helt fel när man kollat lite närmre. De flesta turisterna verkar inte ta så hårt på det dock, huvudsaken det var rätt märke så brydde de sig inte om hur det såg ut (nej, Ralph Lauren har inte 15 cm stor brodyr på bröstet på sina pikétröjor).

Fanns en hel del kul mat på MBK däremot. Åtminstone där man förstod vad det var för något. Det på bilden har jag ingen aning om vad det är, men det stod en skylt bredvid där det stod "FOR EATING"... Käkade istället diverse olika munkar på Dunkin' Donuts, och det faktum att där sprang omkring kackerlackor förhöjde ju mest stämningen lite. Middag på Sizzler i form av grillad biff med salladsbuffé.

Bestämmer oss för att vi inte ska ta oss till Chiang Mai, stannar istället i Bangkok tiden som är kvar, bl.a. för att kunna besöka deras största marknad som bara är öppen på helgerna.


Dag 23 - Rundvandring, 2/1-09

Efter att ha tröttnat på Khao San Roads utbud av souvenirer var det dags för lite rundvandring igen. Den här gången blev det på gatorna runt Khao San, men utanför själva turistghettot. Precis som i Chinatown finns det mesta till försäljning.

Stannade till i en mataffär för lite energiintag i form av glass från Thailands motsvarighet till GB. Randig isglass med cola/lime, hade helt klart varit något för GB!

Dag 24 - Weekend Market, 3/1-09

Äntligen dags för den berömda helgmarknaden. Lonely Planet beskriver den som "det här är den du hört talas om" vilket säger en hel del. Själva marknaden täcker mer än 1 km² och innehåller uppemot 15 000 små affärer med 200 - 300 000 besökare per dag. Enkelt uttryckt fanns här verkligen allt.

Utom elektronik i och för sig. Men annars allt. Väskor. Skor. T-shirts. Jackor. Leksaker. Möss. Hamstrar. Kaniner. Lampor. Tavlor. Souvenirer. Fruktshakes. Toast. Antikviteter. Inredningsprylar. Tidningar. Böcker. Och allt annat man skulle kunna ha behov av.


Dag 25 - siam ocean world, Mosburger, subway, pennor, 4/1-09
Dag 26 - Dålig mat igår, 5/1-09

Dag 27 - Ancient City, 6/1-09Dag 28 - Bio, australia, 7/1-09


Dag 29 - Bio, quarantine, bowling 8/1-09
Dag 30 - Avresa, 9/1-09Dag 31 - Hemkomst, 10/1-09