Sydafrika / Entabeni 2011

Vi åker ner till Sydafrika för att bo i Entabeni som är ett privat naturreservat nordost om Johannesburg. Efter några timmar i buss når vi den mäktiga infarten till Entabeni, där våra guider för de kommande dagarna (Aubrey från Pedistammen och Mike från Swatzistammen) möter upp oss.

Aubrey skämmer bort oss redan från början genom att ta en rejäl omväg mot campet, så att han hinner visa oss stora flockar av gnuer och impala som betar på området, allt mot en imponerande bergskjedja i bakgrunden.

Efter att ha checkat in till vårt stugliknande "tält" sätter jag på vattnet i den murade utomhusduschen i anslutning till tältet, varpå en impala snopet tittar upp bara några meter bort. Jag är helt såld på stället och vi har inte varit här mer än 30 minuter än så länge...

Vi är ute på safari två gånger om dagen (direkt efter soluppgången och precis före solnedgången), där vi ibland ser jättemycket och ibland knappt något alls på flera timmar (bortsett från trevliga landskap). Entabeni är 22 000 hektar stort, så djuren har (mycket) stora ytor att gömma sig på och det märks tydligt att vi är här på deras villkor.

Inne på själva campet får vi bl.a. besök av impala, babianer, vårtsvin och en giraff. Bara några tiotals meter därifrån ser vi spår av elefanter, lejon och geparder, vilket också är anledningen till att vi även inom själva campområdet blir eskorterade av Aubrey och Mike, utrustade med jaktgevär, så fort solen gått ner.

Hakuna matata, nu kör vi!

The big five

vrigt