Norge 2018

Trolltunga, Nærøjfjord & Oslo

Efter vandringssnack med några kollegor bestämmer vi oss för att Trolltunga blir ett bra miniäventyr tillsammans.

Vi åker färja Strömstad – Sandefjord, passerar ett 20-tal biltunnlar och jag säger "DET ÄR SÅ FINT" några hundra gånger innan vi kommer fram till Odda. Så pass att övriga i bilen tröttnar och övergår till zombieläge och sitter och sover eller bara stirrar ut genom fönstren med tomma blickar.

Precis som på Kebnekaise har Trolltunga två olika rutter, den vanliga vandringsleden och via ferrata. Kebnekaise gav verkligen mersmak för via ferrata, så valet är enkelt! Här har man dock satt fasta fotsteg hela vägen av den enkla anledningen att det är (väldigt) brant, vilket ger en helt annan upplevelse!

Väl framme i Odda har vi genomgång av äventyret tillsammans med en representant från företaget som håller i guidningen, och ett gäng andra förväntansfulla deltagare som ska gå liknande turer. Representanten berättar att de har 250 regndagar per år i Tyssedal, men att vi har vunnit på lotto och kommer ha fantastiskt väder. Med en bit över 30 grader betyder det dock även att bergväggen kommer värmas upp som en stenugn innan det är dags för oss att klättra ner igen...

Vi cyklar 6 km brant uppför, "vandrar" 0,5 km i (mycket) brant skogsterräng och klättrar via ferrata 250 m rakt uppåt innan vi ansluter till den vanliga leden och går de sista 2,5 km fram till Trolltunga. Det är sjukt fint, men jag försöker öva på andra ord som "vackert" och "underbart" för att de andra ska stå ut med mig.

Det är samma rutt tillbaka, men istället för att titta upp för berget tittar vi nu ner och försöker hitta nästa trappsteg att sätta fötterna på, vilket är desto mer intensivt. Och löjligt varmt.

Tanken är att det ska gå snabbare på vägen tillbaka, men jag får punktering på cykeln efter några hundra meter, och då är det ju "bara" lite mer än en halvmil tillbaka till parkeringen...

Dagen därpå åker vi vidare till Nærøjfjord, som är med på UNESCOs världsarvslista, där vi åker superlyxig och helt ljudlös elfärja till Flåm. På väg till Oslo åker vi genom Lærdalstunneln, 24,5 km som inte bara är världens längsta biltunnel, utan också väldigt... fin.

Vi avslutar på Tjuvholmen i Oslo, med världens (tredje) godaste pizza, jättefin arkitektur och fortsatt strålande sol. Mycket semester för två semesterdagar!
Fler äventyr